Sain allergisen reaktion ripsiliimasta. Kannattaako minun kokeilla eri liimoja?

Minulta kysytään välillä, mitä ripsiliimaa käytän työssäni ja voinko tehdä ripsienpidennykset, vaikka asiakas on saanut aiemmin allergisen reaktion. Valitettavasti joudun allergiatapauksessa kieltäytymään tekemästä pidennyksiä. Kaikki ripsiliimat, mukaan lukien niin sanotut allergialiimat, sisältävät akrylaattia enemmän tai vähemmän. Akrylaatti on ripsiliimoissa usein juuri se ainesosa, jolle asiakas voi olla allergisoitunut.

Kaikissa ripsiliimoissa on akrylaattia

Ripsiliiman välttämätön ainesosa on akrylaatti. Sitä on ripsiliimoissa enemmän tai vähemmän. Ripsiliimat sisältävät myös kumia. Akrylaatti ja kumi voivat aiheuttaa allergisen reaktion joillekin asiakkaista.

Usein puhutaan allergialiimoista, mutta nekään eivät ole täysin akrylaatittomia. Niissä on kuitenkin vähemmän akrylaattia. Vähempi parempi, vai?

Akrylaatin vähyys vaikuttaa liimasidoksen kestoon. Tämän johdosta ripsipidennysten pysyvyys on heikompi kuin ns. normaalilla ripsiliimalla tehtynä.

Jos olet saanut ripsiliimasta aiemmin allergisen reaktion, en valitettavasti voi ottaa riskiä ja tehdä sinulle ripsienpidennystä. Jos kuitenkin tiedät, että olet allerginen esimerkiksi juuri hiilimustalle, voimme tehdä ripset kirkkaalla liimalla.

Valkoisia säilytysputeleita jonossa.

Varsinaista allergialiimaa ei ole vielä olemassa

Vältän sanan allergialiima käyttöä. Käytän siitä mieluummin termiä farmaseuttinen liima. Se ei sisällä etyylisyanoakrylaattia, joka voi aiheuttaa allergisia oireita.

Jos olet allergisoitunut ripsiliimassa olevalle etyylisyanoakrylaatille, farmaseuttinen liima voisi sopia sinulle.

On kuitenkin mahdollista, että olet allergisoitunut akrylaateille laajemmin. Tällöin farmaseuttinen liimakaan ei ole sopiva vaihtoehto.

Esimerkiksi Lash Loversin No Panic -ripsiliima on medikaalinen. Se ei sisällä etyylisyanoakrylaattia tai polyisosyanaatteja, jotka voivat aiheuttaa herkistymisoireita. Tällä hetkellä Aurorassa ei ole käytössä No Panic -liimaa, mutta jos kysyntä liimaa kohtaan kasvaa, niin tilanne voi muuttua. Säilytän avattua ripsiliimaa maksimissaan kaksi viikkoa, joten kannattavuuden takia tarvitsen kyseiselle liimalle käyttäjäkuntaa.

Ovatko ripsienpidennykset siis vaaralliset?

Ripsienpidennykset ovat turvalliset, kunhan tekijä laittaa ne oikeaoppisesti, ja asiakas noudattaa annettuja kotihoito-ohjeita.

Oikein laitetut ripsienpidennykset eivät kosketa ihoa. Moni tämän kuullessaan ihmettelee, että miten liima voi aiheuttaa allergiaa, jos se ei edes kosketa ihoa. Liima kuitenkin vapauttaa tuoreena ollessaan näkymättömiä liimahöyryjä.

Ripsiliima-allergian muodostuminen ajan mittaan on myös mahdollista. Toisaalta minulla on asiakkaita, jotka ovat käyneet ripsihuolloissa lähes kymmenen vuotta ilman taukoja ja ongelmitta. Tämän takia uskallan suositella ripsienpidennyksiä. Kysyn kuitenkin aina, onko asiakas saanut aiemmin allergisen reaktion pidennyksistä.

Asiakkaan pyynnöstä voin myös tehdä testiripset kiinnittämällä asiakkaan luonnonripsiin muutaman ripsikuidun. Tilannetta seurataan päivä tai pari. Testi ei kuitenkaan kerro välttämättä koko totuutta, eikä se ole virallinen allergiatesti.

Jos silmäsi punoittavat tai vuotavat heti kuitujen laiton jälkeen, se ei aina tarkoita automaattisesti allergisoitumista, varsinkin jos oireet menevät ohi viimeistään vuorokauden kuluessa.

Myös väsyneet silmät ja kuivat silmäluomet ärsyyntyvät herkemmin ripsienpidennyksistä. Lisäksi ripsiliimasta vapautuvat ”höyryt” voivat tuntua herkistyneissä silmissä epämiellyttäviltä, jos esimerkiksi asiakkaan silmät liikkuvat tahdosta riippumatta edestakaisin ja tämän johdosta hieman ”rakoilevat”. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita vielä allergista reaktiota.

Jos iho on rikki ripsien tyvessä, allergisen reaktion mahdollisuus kasvaa. Tämän vuoksi ripsienpidennyksiä ei tehdä ärtyneelle tai rikkinäiselle iholle.

Mitä oireita allergia aiheuttaa?

Allergia voi ilmentyä esimerkiksi luomien turvotuksena tai punoituksena, ihottumana, kutinana tai hengitystieoireiluina.

Pitääkö pidennykset poistaa heti allergiatapauksessa? Vain tuore liima/liimahöyry aiheuttaa allergiaoireita. Kun ripsiliima on kuivunut täysin, oireet yleensä lievenevät. Tämän johdosta ripsienpidennysten poisto ei aina ole välttämätöntä. Niiden poistaminen voi jopa pitkittää tai pahentaa oireita, jos liimasidos avataan jälleen poistoaineella.

Liimalle herkistyminen voi näkyö siten, että asiakas käyttää ripsienpidennyksiä jonkin aikaa ja alkaa vähitellen saada pieniä oireita, jotka voivat pahentua ajan mittaan. Henkilö voi saada myös voimakkaan reaktion, vaikka aiemmin oireita ei olisi tullut.

Jos havaitset itselläsi allergian oireita, kerro siitä aina ripsiteknikollesi. Akuutissa allergiatapauksessa on käännyttävä lääkärin puoleen.

Kenelle ripsipidennyksiä ei voi laittaa?

Kaikkien  ripsiliimojen pääainesosina ovat akrylaatti ja kumi, joten asiakkaalla ei saa olla akrylaatti- tai kumiallergiaa.

Ripsipidennysten laittamista tulee välttää, jos kärsit voimakkaasti tietystä yleisallergiasta tai voimakkaasta astmasta. Ripsipidennyksien laiton yhteydessä vapautuva liimahöyry saattaa pahentaa oireita.

Jos asiakas on yleisesti liima-allerginen, pidennyksiä ei suositella. Liima-allergikko on usein herkkä muillekin liimoille, kuten esimerkiksi teippipidennyksien liimoille ja rakennekynsiliimoille.

Kauneushuone Aurora ei tee ripsienpidennyksiä alle 18-vuotiaille.

Jos olet tietoinen allergiastasi, mainitse asiasta aina teknikollesi.

Klassinen ripsienpidennys C-kaarella.
Klassinen ripsienpidennys hyvin kaarevalla D-kaarella.

Miksi käytän työssäni moottoroitua hengityssuojainta?

Tuore ripsiliima vapauttaa höyryjä. Täysin höyryttömiä liimoja ei ole. Höyryt voivat muodostua ongelmaksi ripsiteknikolle, koska hän käsittelee tuoretta liimaa monta tuntia päivässä.

Ripsiliiman jähmettymisaika on yleensä sekunnista muutamaan sekuntiin. Tänä aikana ripsikuitu liimataan luonnonripseen. Liima jatkaa höyryämistä, kunnes se on täysin asettunut. Tähän voi mennä vuorokausi tai pari.

Tykkään ripsipidennysten tekemisestä ja haluan tehdä työtäni jatkossakin. Tämän johdosta suojelen terveyttäni ennakoivasti. Työskentelen nimittäin ripsien ja ripsiliiman parissa yleensä noin 6 – 8 tuntia päivässä.

Olen kokeillut erilaisia maskeja, mutta en ole kokenut niitä riittäviksi tai miellyttäviksi. Tämän johdosta hankin itselleni moottoroidun, suodattimellisen raitisilmamaskin. Se suodattaa liimahöyryt. Pystyn sen avulla tarjoamaan ripsipalveluja jatkossakin. Lisäksi koen, että raitisilmamaski suojaa minua flunssakaudella pöpöiltä.

Asiakas on tuoreen ripsiliiman kanssa tekemisissä hyvin vähän aikaa verrattuna ripsiteknikkoon. Asiakas makaa hoitopedissä muutaman tunnin noin 3 -4 viikon välein. Altistuminen jää kovin vähäiseksi verrattuna ammattilaiseen.

Käytän pidennysten asentamisen lopussa pidennyksille ripsiliiman kuivattajaa, joka vähentää liimahöyryjä, ja höyryille altistumista.

Ripsienpidennysten laittoa ei tarvitse pelätä. Se on rentouttavaa!

Oireettomana voit käydä ripsihuolloissa hyvillä mielin. Osa ihmisistä voi herkistyä ripsiliimalle, mutta se on kuitenkin harvinaista.

Työssäni käytän O’Clair-merkin Ottimo- ja Rapid -nimisiä liimoja.

On tärkeää valita oma ripsienlaittaja huolella. Ammattimainen ripsientekijä huolehtii asiakkaan turvallisuudesta, kuten ilmanvaihdosta ja liimatippojen oikeaoppisesta hävityksestä. Hoidon päätteeksi on myös tärkeää myös huolehtia ripsipidennysten kuivattamisesta esimerkiksi liimaa kuivattavalla seerumilla tai nanomisterillä. Lisäksi asiakkaalle on kerrottava kotihoito-ohjeet.

Kysyn asiakkaaltani, onko hänellä mukava olla pedissä, ja varmistan, että geelilaput tuntuvat mukavalta. Pyydän aina kertomaan, mikäli laiton yhteydessä silmät alkaisivat kirvelemään. Seuraan myös, alkavatko silmät vuotamaan.

Taustalla soi rentouttavaa musiikkia. Voit makoilla ihanan tuntuisen painopeiton alla ja ottaa kauneusunet. Oikein laitettuina ja hoidettuina pidennykset helpottavat arkea ja avaavat katsetta.

Jos olet kuitenkin allergisoitunut ripsiliimalle, voit kokeilla ripsien kestotaivutusta eli Lash Liftiä. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja ripsien korostamisessa!

Kerro myös kaverillesi:

© Kauneushuone Aurora 2020

Build by

Aurora Sohon logo.